Odjel za nastavničke studije u Gospiću

10. GODINA PROVEDBE PROGRAMA „PREVENCIJA NASILJA U MLADENAČKIM VEZAMA“

Nacionalni program „Prevencija nasilja u mladenačkim vezama“ već desetu godinu provodi se u gradu Gospiću suradnjom triju ustanova: Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru, Gimnazije Gospić i Strukovne škole u Gospiću. Studenti treće godine u okviru kolegija „Psihologija komuniciranja“ pod vodstvom doc. dr. sc. Anele Nikčević-Milković pripremaju se za vođenje četiri radionice s učenicima (od toga su dvije namijenjene boljoj komunikaciji). Tako pripremljeni studenti vode radionice s učenicima trećih razreda srednjih škola. Radionice se izvode koristeći suvremene metode i oblike odgojno-obrazovnog rada, tako da učenici crtaju strip, gledaju edukativne filmove, igraju uloge, interaktivno vode rasprave, izgrađuju svoje stavove i uvjerenja o ovoj temi i sl. Cilj ovih radionica je u kratkom vremenu sa što više srednjoškolaca:

1) Razjasniti uvjerenja o dobroj i sigurnoj vezi; 2) Povećati poznavanje svojih prava u vezi; 3) Podići razinu prepoznavanja nasilja u mladenačkim vezama; 4) Unaprijediti prepoznavanje osobne izloženosti i svojeg nasilnog ponašanja u vezi; 5) Osvijestiti svoju spremnost na prekidanje nasilnih obrazaca u vezi te 6) Povećati spremnost na traženje i pružanje pomoći u slučaju nasilja u vezi (danas mladenačkoj, a u budućnosti obiteljskoj).

Program se provodi u preko 50 sredina u Republici Hrvatskoj, a nositelji programa su Društvo za psihološku pomoć, Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, MZOŠ, Nizozemskim Matra programom i Gradom Zagrebom te je dio šireg projekta suzbijanja nasilja u obitelji u Hrvatskoj.


Galerija