Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Životopis

Ana Vivoda

Ana Vivoda, rođena u Rijeci 1979. godine. Diplomirala na Odsjeku za likovne umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci 2002. godine. Završila je poslijediplomski studij (Project Studies) na Royal University College of Fine Arts u Stockholmu u Švedskoj. Doktorirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2013.

Radila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Učiteljskom fakultetu u Rijeci, Odjelu u Gospiću, a od 2011. godine docent je na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru. U zvanje izvanrednog profesora izbrana je 2017. godine. Izlagala je na više umjetničko - znanstvenih skupova i konferencija u zemlji i inozemstvu te sudjelovala je u organizaciji znanstveno-stručnog skupa na matičnom odjelu.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb. Priredila je devet samostalnih izložbi grafike i crteža (u Rijeci, Madridu, Zagrebu, Puli, Lošinju, Nišu). Sudjelovala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji te više od stotinu međunarodnih izložbi grafike, crteža i umjetničke knjige u zemlji i inozemstvu od kojih se ističu; Međunarodni trijenale grafike u Krakowu, Međunarodni bijenale grafike Guanlan, Kina, Njemačka međunarodna izložba grafike, Frechen, međunarodni bijenale grafike Splitgrafic, New Prints, izložbe Međunardnog grafičkog centra u New Yorku Međunarodni bijenale grafike Taiwan, Međunarodni natječaj za suvremenu umjetnost, Alicante, Španjolska, Međunarodni bijenale eksperimentalne grafike, Rumunjska,  Međunarodni bijenale grafike Varna, Bugarska Međunarodni bijenale knjige umjetnika Biblioteke Aleksandrine, Egipat.

Objavila je jednu samostalnu grafičku mapu pod nazivom Tragovi u ediciji Argola Kabineta grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te više skupnih grafičkih edicija. Radovi joj se nalaze u brojnim nacionalnim i međunarodnim zbirkama i kolekcijama, primjerice; Albertina Museum, Austija Kabinet Grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Muzej suvremene umjetnosti, Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Museo  de Universidad de Alicante, Španjolska i brojnim drugim.

Dobitnica je sedam nacionalnih i jedanaest međunarodnih nagrada i priznanja za umjetnički rad:

2017. Hrvatska, 52. zagrebački salon (Zagreb, Muzej Mimara)

          Hrvatska, Posebna nagrada, 8. Međunarodni bijenale grafike Splitgraphic, Split, Stara Gradska vijećnica)

2016. Španjolska, Posebno priznanje žirija, Print Award Carmen Arozena, (Museum Real Casa de la Moneda, Madrid)

2015. Meksiko, Posebno priznanje žirija, Međunarodni bijenale grafike Jose Guadalupe Posada, (Museo Jose Guadalupe Posada,  Aguascalientes)

2013. Italija, Posebno priznanje žirija, 11. Međunardni bijenale grafike Acqui Terme Španjolska, nagrada 2. međunarodnog natječaja za suvremenu grafiku (Museo de Bellas Artes de Bilbao, Bilbao)

2011. Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci

          Italija, Posebno priznanje žirija, Premio Fibrenus (Museo Civico di Sora, Carnello di Isola del Liri)

2005. Španjolska, medalja 3. međunarodni bijenale umjetnosti ”Aires de Cordoba”, (Cordoba)

          Hrvatska, 3. nagrada, 40. lički likovni anale, (Muzej Like, Gospić)

2006.Hrvatska, Posebno priznanje žirija, 4. trijenale hrvatske grafike, (Zageb, Gliptoteka HAZU)

          Španjolska, 1. nagrada, Prva međunarodna izložba grafike „Ciudad de Orduña“, Orduña, Španjolska

          Španjolska, Jedna od tri jednakovrijedne nagrade međunarodnog grafičkog natječaja za mlade umjetnike, Grabado y Edicion, San Lorenzo del Escorial, Madrid

2004. Hrvatska, Posebno priznanje žirija, Drugi Drava Art Annale, Koprivnica

2003. Hrvatska, Nagrada Kabineta Grafike HAZU na Trećem hrvatskom trijenalu grafike, Zagreb

Srbija i Crna Gora, Grand Prix, VI. međunarodni bijenale suve igle, Užice

Hrvatska, Nagrada, 4. međunarodna izložba ex librisa "Čovjek i riba", Rijeka,

Rumunjska, Ex aequo prize, The International Festival of Graphic Arts, Cluj Napoca,

 

Crosbi

Google scholar