Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Marijan Richter

Dr. art. Marijan Richter, slikar, esejist i likovni pedagog, izvanredni je profesor na odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru gdje je nositelj kolegija Metodika likovne kulture, Istraživanje dječjeg likovnog stvaralaštva, Animirani film, strip i ilustracija, Mediji suvremene umjetnosti.

Ključna teza i moto njegovog nastavnog rada jest da kreativnosti učenika prethodi kreativnost nastavnika, a ta se stječe praktičnim likovnim istraživanjima na učiteljskom studiju. O tome piše i objavljuje stručne i znanstvene radove. U Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji objavio je izvorne znanstvene radove iz područja umjetnosti i likovne pedagogije. O metodama motiviranja za kreativni likovni rad govorio je na sveučilištu Université Paris Descartes u Francuskoj, a prethodno je sa srodnim temama imao izlaganja na simpozijima u Osijeku, Opatiji, Poreču, Gospiću.

Sa studentima sudjeluje u sveučilišnim manifestacijama, mentor je istraživanja koja su rezultirala izložbama studentskih radova: „Slika grada – grad kao slika“ (Muzej Like Gospić, Izložbeni prostor „Most“ Sveučilišta u Zadru, Knjižnica Vladimir Nazor u Zagrebu); Otkriće likovnosti u vizualnosti (KIC Gospić, Pedagoška univerza Maribor, Knjižnica Vladimir Nazor u Zagrebu); Boja – izgubljena i pronađena (Muzej Like Gospić, Izložbeni prostor „Most“ Sveučilišta u Zadru, Knjižnica Vladimir Nazor u Zagrebu); Treći čovjek – drugi kadar (KIC Gospić).

Sudjelovao je na više od osamdeset izložbi u zemlji i inozemstvu, od čega je četrdeset puta izlagao samostalno. Bio je rezident u Cité internationale des arts u Parizu i u Hafenkobinat u Leipzigu. U stručnim časopisima i na 3. programu hrvatskog radija objavljuje eseje i znanstveno-umjetničke studije: Prostorija kao epifanija prostora, Slika poslije naslikane slike, Teaching Visual Arts: From the Innocent Eye to Immersiveness and Vice Versa, Strategije oponašanja, Prozodija započinjanja i dr.

Autor je umjetničko-znanstvene knjige Slika između izgleda i pogleda koju je ArTresor objavio uz financijsku podršku Ministarstva Znanosti.

O njegovom umjetničkom radu snimljeno je nekoliko televizijskih priloga (Slikanje fotografije, Tv izložba).

Monografija Richter autorice Margarite Sveštarov Šimat, u izdanju ArTresora, realizirana uz financijsku podršku Ministarstva za kulturu Republike Hrvatske.

Crosbi

Google scholar