Odjel za nastavničke studije u Gospiću

FESTIVAL ZNANOSTI 2021. - Igra s ginjol lutkom kao medijem scenske kulture

Studentice Odjela za nastavničke studije u Gospiću, pod vodstvom mentorica izv. prof. dr. sc. Sanje Vrcić-Mataija i doc. dr. sc. Jasminke Brala Mudrovčić, pripremile su niz lutkarskih aktivnosti koje su predstavile učenicima Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića.

Tijekom nastave u ovoj akademskoj godini, koja se velikim dijelom zbog epidemioloških uvjeta odvijala u virtualnom obliku, studentice su izrađivale scenske lutke kojima su oživjele brojne likove iz dječje književnosti. Rezultate svoga rada prezentirale su učenicima razredne nastave u školi, u kojoj obavljaju svoju stručno-pedagošku praksu. Kroz radionicu Igra s ginjol lutkom kao medijem scenske kulture prikazale su proces nastanka lutke te načine njezine animacije u okviru odabranog književnog predloška.

Motivirani zanimljivim pričama, učenici su i sami nudili kreativna rješenja u lutkarskoj animaciji, a studentice su ih poticale na osmišljavanje narativnog sloja te oblikovanje komunikacijskih situacija potičući kulturu slušanja, govorenja, gledanja. Scenska je lutka potaknula dječju kreativnost te verbalnu i neverbalnu komunikaciju.

Uz radionicu, koja se odvijala na otvorenom prostoru – u dvorištu Osnovne škole dr. Jure Turića, osmišljena je i videoizložba scenskih lutaka, nastalih u proteklim godinama na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću u okviru mnogobrojnih interdisciplinarnih projekata, a u kojima su sudjelovale profesorice: izv. prof. Sanja Vrcić-Mataija, doc. dr. sc. Jasminka Brala Mudrovčić i izv. prof. dr. art. Ana Vivoda.

Link

 

U aktivnostima lutkarske igraonice/radionice sudjelovale su studentice treće i četvrte godine: Marina Mladinov, Karla Mamić, Nina Kosor, Nikolina Mravak, Katarina Rukavina, Sara Zeman i Lucija Glibo.