Odjel za nastavničke studije u Gospiću

ODRŽANA LUTKARSKA PREDSTAVA

Povodom Svjetskog dana lutkarstva, koji se svake godine u cijelome svijetu obilježava 21. ožujka, studentice treće godine Odjela za nastavničke studije u Gospiću izvele su 22. ožujka 2024. g. lutkarsku predstavu "Zvonce traži sreću" prema predlošku igrokaza Željke Horvat-Vukelja.

Svjetski dan lutkarstva prvi je put u povijesti obilježen 2003. u New Delhiju, a pokrenula ga je najstarija međunarodna kazališna organizacija UNion Internationale de la MArionnette (UNIMA).

Studentice Iva Perić, Ivona Žalac, Nikolina Anušić i Anđela Katuša izradile su prekrasne lutke, a cjelokupnom pastoralnom dojmu pridonijela je Venesa Bogdanović izradivši dojmljivu scenu.

Lutke su izvrsno animirale Karla Beraković, Petra Lugović, Matea Cindrić, Anja Kranjčević, Zorica Dujmović, Kristina Mijatović i Nikolina Pađan.

Zanimljiva radnja temeljila se na dramatizaciji predloška koju su napravile Matea Cindrić i Zorica Dujmović, a pričajući priču radnju u predstavi popratile su Anđela Katuša i Nikolina Anušić. Letak za predstavu izradila je Melanie Štefanac.

Program je vodila Ivona Žalac, a kako već tisućama godina riječ i glazba savršeno korespondiraju i zajedno mogu izraziti svaki ljudski osjećaj, tako je i ovu priču o Zvoncu koji traži svoju sreću oplemenila studentica Iva Perić glazbenim dijelovima.

Da je glazba moćan medij i da udružena s medijem književnosti omogućava novi pogled i novi doživljaj u naizgled već poznatim sadržajima, dokazala je ova uspješna lutkarska predstava pripremljena i izvedena pod mentorstvom doc. dr. sc. Ines Cvitković Kalanjoš i izv. prof. dr. sc. Jasminke Brala-Mudrovčić.