Odjel za nastavničke studije u Gospiću

ODRŽANA RADIONICA „Kako u učionici ne drečati, nego ječati?“

24. siječnja 2024., studenti i nastavnici našega Odjela imali su prilike sudjelovati u zanimljivoj i iznimno korisnoj radionici „Kako u učionici ne drečati, nego ječati?“ pod vodstvom Anite Tripalo, fonetičarke, učiteljice glasa, trenerice govornih vještina te javnog i medijskog nastupa.

Nastavnik glasom naglašava bitne dijelove gradiva, daje upute, uspostavlja red i mir u učionici. Međutim, ako to radi izvikujući ili derući se, dan će završiti umornog, a nakon niza dana moguće i promuklog glasa. Deranje pretpostavlja deranje glasnica i ako ćemo glas uzimati zdravo za gotovo, glas će biti slab i tih, a također može postati i bolestan, promukao. Nastavnici, kao vokalni profesionalci, glas trebaju njegovati i znati ga s lakoćom i bez zamora upotrebljavati u svim izazovnim situacijama nastave: dugotrajnom glasnom govoru, lošoj akustici učionice te nemiru i slaboj pozornosti učenika.

Prilikom izvođenja fonetskih vježbi za glas i izgovor u opuštenoj atmosferi, studenti i nastavnici osvijestili su glas i naučili kako postići izražajan, dinamičan govorni izraz, kako povećati kondiciju glasa potrebnu za dugotrajno govorenje bez zamora te dobili upute o higijeni i zaštiti glasa.

Studentima učiteljskog studija, kao budućim vokalnim profesionalcima, a i njihovim nastavnicima, GLAS je od presudne važnosti, pa je radionica ovakvoga tipa bila izrazito korisna i važna.