Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Predaktivnost za Noć istraživača

Europska noć istraživača je inicijativa koja se provodi u cijeloj Europi uz financijsku potporu djelovanja Marie Skłodowska – Curie i građana, u okviru programa Obzor Europa. Cilj inicijative je popularizacija znanosti odnosno približiti javnosti znanost i rad znanstvenika, potaknuti mlade za budući ulazak u istraživačku karijeru te upoznati širu javnost s europskim i nacionalnim politikama u području znanosti.  Organizacija Europske noći istraživača glavna je aktivnosti Blue-connect projekta, koji se provodi uz koordinaciju Sveučilišta u Splitu te uz partnere Sveučilišta u Rijeci, Step-RI, Sveučilišta u Puli Juraj Dobrila, Sveučilišta u Zadru, Sveučilišta u Dubrovniku, Medils, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

U sklopu projekta Blue-Connect, prihvaćene su i odobrene aktivnosti  Odjela za nastavničke studije u Gospiću (predaktivnost i aktivnost). Predaktivnost je bila namjenjena studentima Odjela i učenicima osnovne škole dr. Jure Turić, koji su u pratnji izv. prof. dr. sc. Sanje Vrcić Mataije i doc. dr. sc. Jadranke Brkić-Vejmelke posjetili Kuću Velebita.

Uz stručno vodstvo djelatnika NP Sjeverni Velebit sudionici su upoznati sa geološkim postankom, strukturom i geomorfološkim obilježja Velebita s naglaskom na različite krške oblike i njihovu genezu. Simulacija poniranja u Lukinu jamu kao i ostalih doživljaja prirode (zvukovi, mirisi) približili su sudionicima prirodne osobitosti ovog planinskog prostora. Također su upoznati sa florom i faunom kao i osnovnim klimatskim obilježjima. Za bolje razumijevanje odnosa prirode i čovjeka dio posjeta odnosio se i na upoznavanje kulturne baštine sjevernog Velebita.

Osim toga, sudionici su posjetili i Utočište za mlade medvjede u Kuterevu.